RadioGora


utorak, 19. rujna 2017.

UN u Šoku Del Ponte Da je Otkaz Sedam godina nekažnjenih zločina u Siriji

Članica Istražne komisije UN-a za Siriju Carla del Ponte napustila je tu dužnost nezadovoljna nekažnjavanjem zločina.

U oproštajnom govoru od Istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda o Siriji Carla del Ponte potvrdila je da je napustila tu poziciju jer je frustrirana zbog “totalne nekažnjivosti” zločina.
Del Ponte, bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, objavila je prošlog mjeseca da napušta Istražno povjerenstvo UN-a za Siriju, koje je prikupljalo dokaze zločina počinjenih u Siriji od izbijanja građanskog rata 2011. godine, podsjeća AFP.
“Dajem ostavku kako bih okončala svoje frustracije. Sedam godina zločina u Siriji, a potpuna nekažnjivost. To nije prihvatljivo”, rekla je Del Ponte obraćajući se Vijeću za ljudska prava UN-a nakon što je Istražno povjerenstvo UN-a predstavilo svoj najnoviji izvještaj.
“Kad sam se priključila povjerenstvu, nisam očekivala da međunarodna zajednica neće uspjeti uspostaviti sud sposoban suditi zločinima u Siriji”, dodala je.

‘Zašto nije moguće imati sud?’

Istražno povjerenstvo UN-a više je puta pozivalo Vijeće sigurnosti UN-a da proslijedi pitanje Sirije Međunarodnom kaznenom sudu, što je napor koji je blokirala Rusija, saveznik Damaska, podsjećaju agencije.
“Zašto nije moguće imati sud”, upitala je Del Ponte.
Ranije je Del Ponte govorila kako je prikupljeno dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine.
Istražno povjerenstvo UN-a optužila je sve strane, uključujući vladu i pobunjenike, za ratne zločine u Siriji.
Vlada Sirije odbacuje izvješća povjerenstva o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.


Nema komentara: