RadioGora


četvrtak, 7. rujna 2017.

Žalosna Vest HRW: Sistematsko mučenje zatvorenika u Egiptu je zločin protiv čovječnosti | radiogora.info

U izvještaju na 63 stranice se navodi kako vlada egipatskog predsjednika Abdel Fattaha Al-Sisija omogućava proizvoljna hapšenja širokih razmjera, prisilni nestanak i zlostavljanja zatvorenika, nazivajući skup tih kršenja ljudskih prava „pokretnom trakom zlostavljanja”. 
Ahmed Benchemsi, direktor HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, u izjavi za Middle East Monitor je rekao da ovaj izvještaj pobija tvrdnje egipatskih vlasti da su mučenja zatvorenika izolirani slučajevi:  „Mučenja zavorenika su konstantna i sistematska praksa još od državnog udara jula 2013. Mučenju i zlostavljanu su izložene sve kategorije disidenata, kako bi iznudili priznanja od njih ili samo radi kažnjavanja. To je sada poprimilio velike razmjere, ali egipatska vlada ne želi preuzeti odgovornost, stoga mi tražimo od stranih nacija da iskoriste univerzalne nadležnosti i pokrenu tužbe protiv egipatskih dužnosnika osumnjičenih za umiješanost u mučenja i zlostavljanja zatvorenika.”
U izvještaju se navode svjedočenja 19 bivših zatvorenika koji su detaljno opisali svoja iskustva kakvim mučenjima su bili podvrgnuti. Jedan od njih opisao je kako je jedan od čestih načina mučenja tzv. pileći ražanj, a to podrazumijeva da se iza koljena zavorenika postavi šipka, a onda se njihove ruke svežu iznad potkoljenica tako da zatočenik liči na pile na ražnju.
Ostali zatvorenici govorili su o tome kako su kao metode iznuđivanja priznanja korištena premlaćivanja, silovanja, elektrošokovi u predjelu genitalija i čupanje nokata, kao i o tome da su isljednici potpuno amnestirani od svake odgovornosti za ono što rade zatvorenicima.
Od vojnog udara 2013., u kojem je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Egipta Muhammed Mursi, pučističke vlasti vode beskrupulozan obračun s hiljadama Egipćana koji su osimnjičeni da se protive novom režimu, posebno su progonu izloženi pripadnici sada zabranjenog Muslimanskog bratstva. Mohamed Soudan, sekretar za vanjske poslove u organizaciji Muslimansko bratstvo, za Middle East Monitor je kazao da navedeni izvještaj HRW-a nije obuhvatio puni opseg i razmjere mučenja. „Mi (u Egiptu) imamo više od 104 zatočeničkih centara i zatvora, a većina su neslužbeni. Sjedišta i odjeljenja sigurnosnih snaga Egipta su, također, centri za mučenje opozicije, a to je više od 200 centara, prema procjeni. U svakom gradu, u svakoj pokrajini širom Egipta postoje tri ili četiri centra i sjedišta sigurnosnih snaga i službi. I niko nema pristup tim centrima, čak ni organizacje za ljudska prava i nevladine organizacije.”
Ovaj izvještaj se pojavio samo dva dana nakon što su SAD objavile da će reducirati godišnju pomoć Egiptu zbog lošeg stanja u oblasti ljudskih prava.
Soudan, pak, sumnja da će takva strategija rezultirati time da Egipat promijeni način na koji postupa sa zatvorenicima, dovodeći u pitanje iskrenost Trumpove administracije, s obzirom da je već godinama poznato da se u egipatskim zatvorima provode sistematska mučenja.  „Ovo je samo kamuflaža za međunarodnu zajednicu, a cilj je da se pokaže kako su SAD protiv vojnog udara, ali ako hoćete istinu, oni (SAD) su ih podržali na početku i još uvijek ih podržavaju. Ne samo SAD, nego na žalost, i većina međunarodne zajednice. Svi oni smatraju Sisija legitimnim predsjednikom Egipta. Sisi će nastaviti s mučenjem i ubijanjem Egipćana koji su protiv državnog udara, koji se suprotstavljaju njegovoj vladavini. U zatvorima u Egiptu nisu samo pripadnici Muslimanske braće, nego svi oni koji se protive puču i Sisijevoj vladavini. To su činjenice.“, naglasio je on.
HRW je pozvao UN i egipatske vlasti na procesuiranje osoba odgovornih za zlostavljanje. No, Soudan kaže da će i Sisijev režim i međunarodna zajednica ignorirati taj poziv. „Egiptom sada vlada skupina nasilnika i oni ne mare za ljudska prava, a uživaju podršku zaljevskih zemalja i EU. Sve te države smatraju Sisija legitimnim predsjednikom i opskrbljuju ga naoružanjem s kojim ubija i tlači svoj narod. Ti izvještaju su itekako potrebni. Oni su važni jer ćemo ih trebati u budućnosti radi procesuiranja na međunarodnim sudovima. Pokrenuto je mnogo procesa protiv Sisija, ali u ovom trenutku, na žalost, ne možemo očekivati da će međunarodna zajednica i strane vlade postići bilo kakav uspjeh po ovom pitanju.“, kaže Soudan i dodaje: „Sisi je pretvorio Egipat u veliki zatvor, za sve građane, a ne samo za one koji službeno i jesu u zatvorima.“

Nema komentara: