RadioGora


utorak, 3. listopada 2017.

Švedska: Kamenovana škola koju pohađaju muslimanska djeca

Osnovna škola koju pohađaju muslimanska djeca u švedskom gradu Södertälje kamenovana je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.
Osnovna škola koju pohađaju muslimanska djeca u švedskom gradu Södertälje kamenovana je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.
Osman Adem, uposlenik škole “Sinbad”,  kazao je da su uposlenici škole prilikom dolaska na posao rano u ponedjeljak primijetili da je objekat bio meta vandalskog napada.
“Već dvije godine neko kamenicama lomi stakla na školi. Dešavalo se i da djeca pohađaju nastavu u prostorijama s polomljenim prozorima. Ipak, ovo je prvi put da su na zidu napisali: ‘Gubite se i idite.’ Napisali su i poruke mržnje prema islamu i muslimanima”, rekao je Adem.
Istakao je da djeca, njihove porodice kao i učitelji, osjećaju strah nakon napada.
“Došli smo u situaciju da možda moramo i zatvoriti školu. Policija bi trebala čuvati ovaj prostor kako bi ovdje mogli bezbjedno izvoditi nastavu. Ali, već dvije godine nisu u tome uspjeli”, kazao je Adem.
Dodao je da su polomljena stakla na prozorima jednog razreda, dok su na zidovima ispisane uvredljive poruke prema islamu i muslimanima.
Na kraju je istakao da je policija već pokrenula istragu u vezi s ovim slučajem.

Nema komentara: