RadioGora


srijeda, 1. studenoga 2017.

Hrana: Sedam Oraha Dnevno Štiti Srce

Ubrzo nakon što je otkriveno da optimalna dnevna doza ovog voća može da spreči razvoj srčanih bolesti, orasi su proglašeni „superhranom“.
Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na samom vrhu liste najzdravije namirnice koju bi trebalo da unosimo.
Plod oraha sadrži visok nivo ulja, visokokvalitetnih proteina i ugljenih hidrata. Takođe je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.
– Orasi su među najzdravijim namirnicama, ispred svih drugih vrsta hrane. Naše istraživanje je pokazalo da bi zdrava ishrana trebalo da uključuje veću potrošnju oraha – rekao je doktor Džo Vinson.
Najbolji način da se orasi konzumiraju jeste da se jedu sirovi, jer pečenje smanjuje njihovu efikasnost, ističu naučnici. Velike količine alfa-linolenske kiseline u orasima igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca, smanjuju rizik od srčanog udara i normalizuju krvni pritisak.
Studija objavljena u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition“ navodi da konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol, dok redovno konzumiranje može da smanji i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Nema komentara: